Fylkets «superbil»

Den norske avisen OA.no har skrevet denne artikkelen om en av våre biler som samler inn data om veistandarden i Norge. Artikkelen er skrevet av: Tobias Brøste Båkind OA.no og oversatt til en engelsk versjon

Fylkets «superbil» var årsaken til at Totenveg rykket opp på prioriteringslisten

fylkesveg-viatech

PRIORITERT: Denne veien ved Haugkrysset på Kapp (Gjøvik-regionen) har fått etterlengtet vedlikehold som følge av fylkeskommunens kartleggingsbil. Bildet: Skjermdump

 

En hypermoderne oppmålingsbil kartlegger veistandarden på alle fylkesveiene i Vestoppland.

Har du lagt merke til at kvaliteten på veiene du kjører på har blitt bedre?

Da er det mulig at Innlandet fylkeskommunes hypermoderne veiundersøkelsesbil har vært på veien.

Med nye skannere, lasere og kameraer tar bilen bilder av alle fylkesveiene i Innlandet. Hvert år kjører bilen over de rundt 7000 kilometerne med fylkesveier i Innlandet for å «skanne» dem.

DATA: Dette kjøretøyet samler inn data om veistandarden på fylkesveiene i Innlandet. Disse dataene har blant annet ført til at vedlikeholdet av en vei på Toten har blitt prioritert. Foto: Innlandet fylkeskommune

 

Trafikksikkerhet

Målebiloperatør Tom Roar Sveen i Innlandet fylkeskommune kjører bilen i Norges største fylke. Han forteller at dataene bilen samler inn brukes til mange ulike formål.

– Det er viktig at disse målingene og bildene blir tatt årlig fordi vi ser utviklingen av tilstanden på veinettet vårt, forklarer Sveen til Oppland Arbeiderblad.

måleutstyr-viatech

MÅLING: Tom Roar Sveen (i midten) er en av sjåførene i Innlandets bil med splitter nytt måleutstyr. Bilen gir fylket god innsikt i hvilke veier som trenger vedlikehold. Foto: Brynjar Eidstuen/Arkivfoto

 

– Fra måledataene kan man blant annet få informasjon om veiens tverrfall, kurveradius, hull og sprekker i veibanen og kvaliteten på stripelakken, fortsetter Sveen.

Disse dataene kan brukes til å planlegge hvilke veier som skal vedlikeholdes.

– Basert på data fra undersøkelsesbilen så vi at veistandarden på Kapp mot Haugkrysset og videre i Bjørnsgårdlinna var dårlig. På den tiden ble vedlikehold av den veien prioritert fremfor andre veier, nevner han som et eksempel.

Dataene brukes også til å kartlegge farlige svinger og gjøre dem mer trafikksikre. Målebilen bidrar også til bedre arbeidsforhold.

– 360-gradersbildene vi får fra kjøretøyet gjør også arbeidet til geologene våre lettere ved for eksempel skred om vinteren, fordi bildene viser hvordan området ser ut uten snø, sier enhetsleder Anne Ingeborg Lilleåsen Nerstad i Innlandet fylkeskommune.

Tryggere arbeid

Den moderne oppmålingsbilen med nye skannere, laser og kamera er dyr, men har flere fordeler som gjør inntjeningen god.

– Vi bruker bildene som tas av oppmålingskjøretøyene til å foreta målinger i stedet for at landmålere må ut og stå midt på fylkesveiene for å foreta målinger. Bildene gjør også at geologene våre slipper å dra ut for å kjøre drone ved snøskred om vinteren. Bildene vi tar med bilen om sommeren gjør at de ansatte får en tryggere arbeidshverdag, fortsetter Lilleåsen Nerstad.

AnneIngeborgLilleA5senNerstad01

SIKKERHET: Anne Ingeborg Lilleåsen Nerstad mener at målebilen bidrar til en mer effektiv og tryggere arbeidshverdag. Foto: Ole-Johnny Myhrvold/Glomdalen/Arkivfoto

 

Bilen gir lavere reisekostnader og reisetid i et fylke med store avstander. Det betyr at de ansatte får mer tid til å planlegge og gjennomføre tiltak.

Leder for hovedutvalg for samferdsel i Innlandet fylkeskommune, Iselin Vistekleiven, mener at bilen gir politikerne et unikt kunnskapsgrunnlag.

– Målebilen gir oss oppdaterte og objektive data om tilstanden på veinettet vårt og gir oss et helt unikt kunnskapsgrunnlag. Denne kunnskapen skal vi bruke når vi skal lage et nytt handlingsprogram for fylkesveiene i Innlandet. Vi ønsker å få gjort så mange tiltak som mulig på veiene våre med de ressursene vi har.

 

Artikkelen er gjengitt i sin helhet fra oa.no

Vår beliggenhet

ViaTech er et verdensomspennende selskap. Kartet nedenfor viser noen av våre handelspartnere.